Muško zdravlje

Muška neplodnost

Neplodnost (infertilitet) postaje sve veći problem sa kojim se susreću mladi parovi. Neplodnost je razultat problema koji mogu imati muški ili ženski partner ili oboje istovremeno.

Problem kod muškarca učestvuje sa 30-40% u neplodnosti, u istom tolikom procentu žena, a problem može postojati i kod oba partnera istovremeno oko 20 do 30% slučajeva.

Simptomi

Za većinu muškaraca, jedini znak niskog broja spermatozoida je nemogućnost začeća deteta (neplodnost). Par se smatra neplodnim ukoliko ne uspeju da začnu dete nakon jedne godine redovnih odnosa. Ako je u pozadini narušene proizvodnje spermatozoida hormonalni problem, možda ćete imati još neke znake kao što je smanjena maljavost tela i lica, ili problemi sa seksualnim funkcijama.

Dijagnoza

Osnovno ispitivanje neplodnosti podrazumeva da se urade bar 2 adekvatna pregleda sperme – spermogrami. Ukoliko se uoče bilo kakve promene, pacijent se upućuje urologu na pregled. Osnovno ispitivanje je spermogram. Uzorak se dobija masturbacijom posle apstinencije od 2-5 dana. Kompletan uzorak mora da bude skupljen u sterilnu posudu i mora da bude analiziran za 30 do maksimalno 60 minuta posle davanja. Preporučuje se da se urade bar 2 spermograma u razmaku od nekoliko dana pre nego što se donese bilo kakav zaključak. Ukoliko se uoči problem, pacijent se upućuje urologu koji zatim odlučuje o potrebi za dodatnim ispitivanjem Pored spermograma, koji je osnovni test, u određenim situacijama postoji potreba za drugim ispitivanjima. Bakteriološki testovi, hormonske analize, dodatni testovi u okviru spermograma i genetsko ispitivanje. Ovaj kratak pregled mogućih testova koji se primenjuje u ispitivanju muške neplodnosti imaju za cilj samo da ukažu na mogućnosti koje postoje u ispitivanju potencijalnih pacijenata. Svi testovi su retko potrebni, a u zavisnosti od potreba koji će se testovi raditi, pre svega, odlučuje urolog. Na žalost, nijedan test nije pouzdan dokaz da postoji očuvana mogućnost oplodnje. I pored svih učinjenih analiza često ostaje nejasan razlog zbog čega jedan par nije u stanju da ostvari potomstvo.

Terapija

Lečenje infertiliteta može biti medikamentno, hirurško ili kombinovano.Terapija je uslovljena adekvatno sprovedenom dijagnostikom. U poslednjih desetak godina učinjen je veliki napredak u dijagnostici i terapiji muškog infertiliteta. Medikamentna terapija se nije bitno promenila, ali su zato usavršavanjem hirurške tehnike, posebno uvodjenjem mikrohirurgije, kod određenih poremećaja znatno proširene terapijske mogućnosti, kao i njihov uspeh.